diumenge, 26 de setembre del 2010

El Caminòmetre dóna un punt als més petits per anar a peu a l'escola

És un concurs entre 6 escoles de Terrassa, 14 classes de tercer de primària – uns 400 alumnes-. D’aquesta manera, el Servei de Mobilitat de l’Ajuntament pretén incentivar els desplaçaments sostenibles


Els 27 nens i nenes de 3a de l’Escola França apunten cada dia com arriben al col·legi des de casa. És el Caminòmetre, una activitat que s’organitza per segon any consecutiu a la ciutat. Ells mateixos ens expliquen què és i com funciona aquest Caminòmetre. Un d'ells ha estat el Miquel Villalba, de 3r A del CEIP França: “Si vens a peu, en bici o en patinet, has de posar un gomet verd; si vens en tren o en bus, blau i si arribes en cotxe o en moto, un gomet vermell. Hem de posar el nostre nom i els metres que hi ha del col·le a casa.”
Per a la Marta Còdol, 3rA del CEIP França: “I només ho fem 6 dies. Del dimecres 22 al dimecres 29 de setembre”. Per a l'Edison Joel Pumayugra, de 3r A del CEIP França: “Si anem caminant, en bici o en patinet, val un punt; si venim en tren o bus, mig punt i se venim en cotxe o en moto, 0 punts”. Segons la Mariona Torres, del mateix curs: “Els punts es compten quan hem acabat tot. La majoria venen caminant. En tren o bus no tenim cap. Venim caminant o en cotxe.”
Els nens i nenes que venen en cotxe és perquè els seus pares els deixen a l’escola i després ells necessiten el vehicle per anar a treballar. El Caminòmetre és una mena de concurs entre 6 escoles de Terrassa, 14 classes de tercer de primària –uns 400 alumnes-. D’aquesta manera, el Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa pretén incentivar els desplaçaments sostenibles. Per a la Júlia Ortega, de 3r A del CEIP França: “hi haurà un guanyador. És un concurs”. Segons la Paula Barnús, del mateix curs: “Per veure els metres que tenim de casa al col·le, s’han de sumar els punts i s’escull un guanyador.”
A principis d’octubre, se sabrà l’aula guanyadora, la que hi hagi aconseguit més punts. Els guanyadors rebran un llapis de memòria. Tots els participants, un diploma acreditatiu.

Motos i bicis, els més efectius en la Cursa per la Mobilitat

24 persones han sortit alhora de quatre punts diferents. Ho han fet a peu, bicicleta, moto, cotxe, taxi, tren i bús. L'arribada era a la plaça Didó. Només en el trajecte Sabadell-Terrassa s'ha imposat el taxi

Les motos i les bicis són els mitjans de transport més ràpids per moure’s per la ciutat. És la conclusió de la Cursa per la Mobilitat, que s’ha celebrat per segon any a Terrassa en el marc de la Setmana de la Mobilitat. L’objectiu de la cursa, comparar porta a porta el temps, el cost i l’impacte ambiental dels diversos mitjans de transport.
24 persones han sortit a la mateixa hora de quatre punts diferents. Ho han fet a peu, bicicleta, moto, cotxe, taxi, tren i bús. Ho han fet des del nou Centre Leitat, del Parc Vallès i de La Maurina i el punt d’arribada, la plaça Didó.
Les novetats d’aquest any han estat la incorporació d’un recorregut interurbà des de Sabadell i també del cotxe, moto i bici elèctrics com a mitjans a avaluar. En gairebé tots els casos, la moto i la bicicleta han estat els més ràpids. Des de Sabadell ha guanyat el taxi amb 25 minuts. La resta, el cotxe, la bici i transport públic, han arribat gairebé un quart d’hora més tard.
Per a Víctor Alarcón: "Estic acostumant a fer servir cotxe elèctric, és una avantatge bàsicament pel fet del consum, ja que no has de posar benzina i t'estalvies diners. Però bé, és un cotxe normal amb la velocitat normal, la permesa. Per a la ciutat és eprfecte perquè, a més, és petitó i aparco on vull."
Segons Genar Indurain: "Tan sols són 9 km i, a més, en hora punta com era a Terrassa i a Sabadell, amb la bicicleta avances ràpid entre els cotxes. Com a crítica potser diria que falta un carril bici que uneixi Terrassa i Sabadell."
Per a Lluïsa Melgares, regidora de Mobilitat: "Anar amb bicicleta, caminant, no agafar tant el cotxe quan no és necessari... tot això és salut, personal i del planeta pel que fa a partícules i el canvi climàtica. És la solució. Ara encara estem en un moment en què els preus del petroli encara es poden suportar, però tots sabem que, tard o d'hora, arribarà un moment en què haurem de canviar a energies alternatives per utilitzar-les."
Pel que fa als costos, anar a peu o en bicicleta són els més econòmics. No costen res, a banda de la compra i manteniment de la bici. El segueixen els vehicles elèctrics, amb un cost força baix, només 18 cèntims de Sabadell a Terrassa. A l’altre cantó, els més cars el cotxe i, sobretot, el taxi.

divendres, 24 de setembre del 2010

L'Ègara Fòrum Mobilitat 'multa' els conductors que no aparquen bé

L'entitat, creada el maig, ha fet la primera acció pública als voltants de l'Escola França. Repartint multes simbòliques, han recordat la necessitat d'aparcar correctament per no posar en perill la seguretat dels escolars



Totes les mesures per a la mobilitat tenen una raó de ser i si no es compleix una norma s’acaba perjudicant tot el conjunt de desplaçaments urbans. Amb aquesta premisa, membres de l’Ègara Fòrum Mobilitat han fet la seva primera acció de conscienciació de la ciutadania pels voltants de l’Escola França. Els activistes han repartit, aquest dimecres, unes multes simulades instant pares i conductors a aparcar correctament i evitar posar en perill la seguretat dels escolars.
Segons Haritz Ferrando, membre de l'Ègara Fòrum Mobilitat: "Nosaltres som un grup de discussió, debat i de pressió també a l’Ajuntament perquè acceleri totes les mesures de mobilitat, però també volem actuar i som els primers a sortir al carrer per conscienciar la ciutadania. Aquesta primera campanya vol posar l’accent sobre l’aparcament il·legal que posa en perill la seguretat dels més petits en els sectors escolars. Aquell cotxe que perquè no té on aparcar es posa en un pas de vianants, no s’adona que aquell nen que surt i, per evitar el cotxe, passarà per la calçada i pot patir un accident.”
Entre els usuaris dels vehicles la reacció ha estat positiva tot i que alguns s’han queixat de la falta d’espais per aparcar. Es calcula que entre les 8 i les 9 del matí el 20 per cent del trànsit correspon al transport escolar.
L’Ègara Fòrum Mobilitat, sorgit el passat mes de maig d’entitats ciutadanes que formen part de la Taula de la Mobilitat, farà d’altres accions per conscienciar de la necessitat de complir les normes per una millor mobilitat. Amb aquesta primera acció, el grup s’ha donat a conèixer públicament coincidint amb l’inici de la Setmana de la Mobilitat.

dilluns, 20 de setembre del 2010

Multes simbòliques el 22-S

El proper acte serà el de lliurament de les MULTES SIMBÒLIQUES que anirà de la següent forma:

1. El dilluns farem una convocatòria de premsa per a l’acte de carrer que farem el dimecres 22 de setembre.
2. El dimecres 22 anirem a la sortida de les escoles El Vapor i França (Carrer Ausiàs March), a les 5 de la tarda a explicar l’acció a la premsa i distribuir les multes entre els pares i mares.
3. Estem coordinats amb el servei de mobilitat de l’ajuntament, les ampes i les direccions de les dues escoles.
4. No anirem a “perseguir” els coches infractors, sinó que és més una campanya de concienciació per a tothom.
5. Tots els que pugueu, reenvieu la multa simbòlica entre els vostres contactes, animant-los a imprimir-ne uns quants exemplars i difondre’ls durant la setmana de la mobilitat sostenible i segura, del 22 al 29 de setembre.
7. Al final de la setmana de la mobilitat farem una valoració d’aquesta acció.

El dimarts 28 de setembre a les 6 de la tarda, hi haurà la signatura del conveni entre la Sindicatura de Greuges de Terrassa i Dismifísics, a la que estem tots convidats a assistir per mostrar el nostre suport.